Address: Kandlerova 14, 52100 Pula | Open (winter): Mon - Fri 11 am - 2 pm or by appointment

Đorđe Jandrić - Kodikamo hrpa

From 4th until 25th May 2024
03.10.2023.

Nikola Kekerović - STUDIJE IZVODLJIVOSTI: Ekonomija i Smrt

Beauty

Ljepota je prolazna, neuspjeh ostaje

Podnaslov ove izložbe “Ljepota je prolazna, neuspjeh ostaje” je naziv jedne od slika koje možete vidjeti na ovoj izložbi. Podnaslov ove izložbe, takođe je, veoma lako, mogao da bude “Velika turneja firmi 2007-08” ili “Hoper za sirotinju”, i “Problem je malen, ali je nerješiv”. Moglo je biti i “Kolega Dr. Frenklin”“Vaša sloboda je moj kavez”“Bruto neto”“Rat se nikad ne mijenja”“Čekanje ubija”“Turistička atrakcija”“Crvena desna ruka”“Dan po dan”“Jebi se”“Tuča u vozu”“Nigdje nije kao na poslu”“Probajte zgrušavanje krvi, a ne komfort”“Nova Ekonomija”“Povratak”“Sutra je ponedeljak”“134 R”“Pokušaj da vidiš svijetlu stranu svog užasnog posla”“Pauza (Na poslu)"“Ipak se okreće”“Kazna”“Volim svoj rudnik uglja”“9-11=-2”“MOLOK”“Crni panj”“W=F*d”“Behemot”“Krv, znoj i beton”“Vulkan”“Eurodžekpot”“Parking za pse”

* * *

Naslikane scene prikazuju urbane vizure dok umjetnik putuje od svoje kuće do posla i natrag, kroz urbani krajolik Berlina s kojim se inače fizički ne susreće u slobodno vrijeme. Sve se slike predstavljaju isti koncept i traže objašnjenje kako se termini "ekonomije" i "smrti" sukobljavaju. Ovo su riječi koje su se najčešće koristile u medijima razvijenog Zapada kada se raspravljalo o moralnim i etičkim implikacijama fizičke izolacije i onoga što je poznato kao "lockdown".

„Studije izvodljivosti“ konceptualno su realizirane kao unaprijed zadani tematsko-vizualni prikazi umjetničinog svakodnevnog putovanja na posao, povratka kući i osjećaja pritiska da posao nikada ne prestaje. Interesi umjetnika duž ove rute mogu se raščlaniti u četiri skupine koje su jedinstvene za razvoj bilo koje studije izvodljivosti i ovise o rasporedu četiri komponente "ljudi, mjesta, moć i procesi". Iz individualne perspektive umjetnika, njegovo nezadovoljstvo umjetničkim institucijama tijekom ovog vremenskog razdoblja (2020. – 2023.) usmjerilo ga je prema pukom ekonomskom preživljavanju na račun "smrti" s umjetničke strane, u smislu gubljenja vremena ili nedostatka vremena za umjetničko stvaralaštvo. Umjetnik zatim odlučuje započeti na samom kraju, postavljajući tezu da sve društvene interakcije rezultiraju "ekonomijom i smrću", i pokušava odmotati narativ unatrag, tražeći poantu osobne funkcionalnosti.

U tom svjetlu, sve slike postaju intersticijski emocionalni kompromis između rada i umjetničkog djelovanja, prijelazni život u liminalnom prostoru, kompromis između života i profesije umjetnika "ovdje i tamo" u Njemačkoj i njegovoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Tsao Yw

Biografija autora

Nikola Kekerović, rođen 27. siječnja 1991, Banja Luka, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Sveučilišta u Banjoj Luci. Suosnivač i član projekta “Apartman” za popularizaciju suvremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini, s kojim je kratko radio u BiH i regiji. Nagrađen za najbolji umjetnički rad iz istraživanja mješovitih medija na godišnjoj završnoj izložbi Akademije umjetnosti u Banjoj Luci (2014.), te nagradu za mlade video umjetnike u Bosni i Hercegovini na “6th namaTre.ba project/biennale” u suradnji s KulturKontakt Austria i Austrijskom saveznom agencijom. Upisuje MA studij slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (2016). U međuvremenu je bio pjevač u hardcore metal bendu pod nazivom “Statement of Hate” od 2009. Prihvaćen na master program “Public Art and New Artist Strategies” na Sveučilištu BAUHAUS u Weimaru i seli se u Njemačku. U Weimaru je nagrađen za nagradu “Born to be Bauhaus”(2018). Nakon diplome MFA “Public Art and New Artist Strategies” preselio se u Berlin gdje trenutno živi i radi.