Address: Kandlerova 14, 52100 Pula | Open (winter): Mon - Fri 11 am - 2 pm or by appointment

Đorđe Jandrić - Kodikamo hrpa

From 4th until 25th May 2024
31.05.2023.

Monika Meglić & Gorana Težak - “DUBRAVA BLUES LOADING SMISAO ŽIVOTA”

Knjiga ornamenata, 2023., 70x50cm

Pitanje o smislu života u suvremenom svijetu je duboko i složeno, te ima mnogo mogućih odgovora ovisno o individualnim uvjerenjima, perspektivama i vrijednostima. Umjetnički koncept “Dubrava Blues LOADING…smisao života” pokušava istražiti tu temu spajanjem melankoličnih, intimističkih autoportreta naslikanih akvarel tehnikom i apstraktnih, ekspresionističkih slika naslikanih tehnikom ulja na platnu.            

Motivi akvarela „Dubrava Blues“ prikazuju kompozicije izmišljenih i stvarnih prostora s prisutnošću autorice Monike Meglić i njezinog mačka Pelea. Kroz te prikaze, umjetnica ističe svakodnevne situacije koje smo svi doživljavali tijekom perioda “lockdowna” u vlastitim domovima. Ovi autoportreti prenose osjećaj intimnosti, unutarnjeg stanja pojedinca suočenog sa izazovima suvremenog svijeta a istovremeno izražavaju dosadu, gubitak smisla i izolaciju koja je obilježila to razdoblje.

S druge strane, kao svojevrsna suprotnost melankoliji nalazi se triptih „ LOADING...smisao života"Gorane Težak. Poluapstraktne, ekspresionističke slike s elementima suvremene pop kulture stavljaju nepersonaliziranog pojedinca u središte slike kao simbola kozmičke ljubavi (ultimativne ljudske kvalitete) u kaotičnom prostoru ili pejzažu koji je isprepleten slikama paralelne stvarnosti. Ovi prikazi istražuju sukob pojedinca s umjetnom inteligencijom i tehnološkim razvojem u suvremenom svijetu, ukazujući na gubitak smjera i nedostatak ravnoteže u postkapitalističkom društvu.                                                                                

Spoj ovih različitih likovnih izričaja kroz alegoriju progovaraju o složenosti i nepripremljenosti za tehnološko doba u kojem živimo, s unutarnjim i vanjskim faktorima koji utječu na naše razumijevanje smisla života. Postavlja se pitanje kako tehnološki razvoj i napredak utječu na našu svakodnevicu, međuljudske odnose i našu sposobnost da pronađemo smisao i zadovoljstvo u životu.                                                     

Kroz umjetnički koncept " Dubrava Blues LOADING…smisao života”, umjetnice pozivaju promatrače da promišljaju o tim temama, da se suoče s unutarnjim i vanjskim sukobima te da reflektiraju o vlastitim vrijednostima, željama i potrazi za smislom u suvremenom svijetu.

mag. slik. Gorana Težak
mag. slik. Monika Meglić

Biografije autorica

Monika Meglić rođena je 1987. u Zagrebu. 

Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2005. godine i iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj diplomira 2010. u klasi prof. Duje Jurića. Stekla je zvanje muzejskog pedagoga 2015. godine. Sudjelovala je u realizaciji mnogobrojnih projekata na području mozaika, vitraja, Street Arta i ilustracija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 2018. godine radi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Izlagala je na 18 samostalnih i 58 skupnih izložbi.

Gorana Težak rođena je 1985. u Puli.

Završila je srednju školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli 2004.godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića 2010. Sudjelovala je u nekoliko likovnih rezidencija i humanitarnih aukcija: Art residence, Medana (Slovenija), Art residence, Varese (Italija), Artist in residence,Warberg ob der Aist (Austrija), Dekonstrukcija slike, Leipzig (Njemačka)... Izlagala je na 21 samostalnoj i 45 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njezine slike nalaze se u brojnim umjetničkim kolekcijama. Živi i radi u Zagrebu i Puli. Od 2012. godine članica je HDLU-a Istre (Pula). Od 2017.godine članica je HZSU-a. Od 2019.godine članica HDLU-a (Zagreb).