Address: Kandlerova 14, 52100 Pula | Open (winter): Mon - Fri 11 am - 2 pm or by appointment

Bodo Korsig: Living memory

From 01st to 22nd June 2021
04.05.2021.

Stjepan Šandrk: Fake News

Čudna smrt Tinky Winkyja 160x190cm

Moj se posljednji ciklus, kojim sam se bavio proteklih 5 ili 6 godina i naslovljen je jednostavno "Spektakl", bavio društvom spektakla u složenim relacijama sa svijetom umjetnosti. Ishodište je tog istraživanja svakako bila kultna knjiga Guy Deborda "La societe du spectacle" iz 1967. godine, u kojoj on predstavlja moderno društvo kao mjesto gdje je život predstavljen kao ogromna akumulacija prizora; i sve što je nekad neposredno doživljavano, udaljeno je u predstavu. Tu sam predstavu svjesno stavio u sebi blizak kontekst svijeta umjetnosti i kulturne industrije u najširem smislu. Nastali su tako složeni prizori u kojima su muzejski prostori ispunjeni neočekivani posjetitelji kojima je zajedničko jedno, da čine vidljivim način na koji danas konzumiramo kulturu. U tome sam nastojao i pretjerati, stavljajući naglasak na sefie fenomen i doživljaj umjetničkog artefakta posredstvom medijske slike na displeju mobilnog telefona.

U idućem koraku želio sam napustiti kulisu iz svijeta umjetnosti i usredotočiti se sadržajno na paralelnu stvarnost kreiranu putem medija, virtualnu stvarnost i društvene mreže. Cijeli je projekt još u ranoj fazi, i s radnim naslovom Fake news, a prve su slike odredile smjer i okvire kretanja. 

Tako se zove i prva slika iz ciklusa u nastajanju, složenica je to posuđena iz medijskog svijeta gdje se obično koristi za opis procesa dezinformiranja ili propagande koja se vrši kroz tradicionalne medijske kanale ili društvene mreže, a popularizirao se tijekom kampanje i mandata američkog predsjednika Trumpa. Zbog toga slika prikazuje balone na napuhavanje sa njegovim likom, međutim sam Trump nikako nije tema ove slike, niti sam nastojao zauzeti politički stav za ili protiv dotičnoga. Ključ za razumijevanje je mobitel koji on drži u ruci, a sugerira na takozvani hibridni rat koji se proteklih godina vodio (pretežno na Twitteru), a određenu simboliku nosi i činjenica da je riječ o balonima na napuhavanje. 

Iduća je velika slika naziva “Čudna smrt Tinky Winkija” svojevrstan ready-made, jer sam na stravičan prizor sa plišanom lutkicom koja leži zgažena u blatu nabasao slučajno u šumi, i odmah prepoznao njegovu simboličku vrijednost. Pokojni Teletubbie odlična je metafora za moj konačni obračun sa svijetom spektakla kojim sam se bavio godinama.

Treću tematsku cjelinu predstavlja slika koja prikazuje pikselizirane Pokemone, koji kao da su iz popularne igre Minecraft, uklopljene u prizor ruševina koje su ostale iza zagrebačkog potresa 2020. godine. Ta slika simbolički spaja građevne blokove iz naše fizičke stvarnosti, ili ono što je od njih ostalo, sa novim virtualnim svijetom piksela. Njena je funkcija da najavi vrli novi svijet proširene stvarnosti koji nas iza ugla čeka, i više nikada ništa neće biti isto.

Životopis autora

Stjepan Šandrk rođen je 1984. godine u Osijeku. Diplomirao je na slikarskom osjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine u klasi profesora I. Rončevića. 2015. godine doktorirao je na istoj Akademiji (mentori: prof. I. Rončević, prof. B. Kragić, dr. sc.).

Dosad je izlagao na 20 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući one u Galeriji Bačva u Zagrebu (2017. i 2014.), Laubi u Zagrebu (2017.) Palači Zuccato u Poreču (2015.), Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku (2013.) i Galeriji Kazamat u Osijeku (2011.). Skupno je izlagao na više od 50 žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući 2,3,4. i 5. Bijenale slikarstva u HDLU, 18. Trijenale slikarstva (Plavi Salon u Zadru), 27. i 30. Salon mladih u HDLU, 42. i 48. Zagrebački Salon u HDLU, 52. Porečki anale u Poreču, izložbe T-HTnagrada 2012, Slikarstvo kao alegorija teorije, ESSL Award i Potraga za stvarnošću u MSU, Zagreb, Gledati druge u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, izložbe Known Unknowns u Westpol, Leipzig, Exporting Zagreb u Narodnom muzeju u Gdansku, i Sold Out u Künstlerhaus Vienna. 

Dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući nagradu publike T-HTnagrada@MSU.hr 2012, nagradu Ex aequo 22. Slavonskog bijenala 2010, te nagrade Hrvatske gospodarske komore i vijeća profesora ALU za najuspješnijeg diplomanta 2006. godine. 

Sudjelovao je na rezidencijama Glo’Art u Lanakenu, Belgija 2014, i De/ konstrukcija slike u organizaciji HDLU u Leipzigu 2018/2019. godine. 

Redovni je član udruga HDLU, HZSU i MENSA. Živi i radi u Zagrebu.