Address: Kandlerova 14, 52100 Pula | Open (winter): Mon - Fri 11 am - 2 pm or by appointment

Đorđe Jandrić - Kodikamo hrpa

From 4th until 25th May 2024
01.03.2018.

Vibor Juhas - Paviljon svaštarija

Biografija:

Vibor Juhas rođen je 1982. godine u Puli. Bavi se ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom.

Autor je nekolicine glazbenih spotova uglavnom sastava iz Pule i okolice.

2011. završio je svoj prvi kratki igrani film No Way Out.

2012. godine u suradnji sa Monteparadiso kolektivom stvara dugometražni dokumentarni film Monteparadiso 20. 

Ilustrator je dječjih knjiga "Strahosmijeh" (2012., tekst - Vanja Marković), " Ponoć u Parku 52 (2014., tekst - Vanja Marković), Gladijatori - igraj se i uči (2016., tekst - Milena Joksimović) i ilustrator i ko-autor stripa "Mr.Joe" (2017., tekst- Vjeran Juhas). U suradnji sa Manuelom Šumbercem autor je interaktivne slikovnice "Žive razglednice Pule" za koju je tekst napisao Miljenko Jergović i interkativne izložbe "Storywood"

Dizajnirao je i animirao scenografiju za predstavu Vampirska kronika - Jure Grando (2016., režija - Damir Zlatar-Frey) koja je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta 2016. za najbolju scenografiju. 

Režiriao je i animirao kratkometražne animirane filmove "Cijena ugljena", 2016. i "Zarobljenici ugljena", 2017.

Autor je mnogih plakata i animiranih jingleova za razne manifestacije i predstave (Sa(n)jam knjige u Istri, Monte Librić, Pula Film Festival, Istarsko Narodno Kazalište, Uljanik...)

Kataloški tekst:

Pošto je autor primoran sam sebi pisati informacijski tekst o svome radu odlučio je to učiniti na najbolji mogući način. A to je kratko i relativno neinformirajuće.

Naime, iako izbor ilustracija koje čine ovu izložbu djeluje relativno nasumičan i bez ikakvog reda i smisla to je apsolutno istina. Ali kako se najlakše predstaviti publici na prvoj samostalnoj izložbi u rodnom gradu nego svime što ti padne pod ruku. Granica se negdje morala postaviti te su izabrani samo digitalni radovi ( iscrtani i obojani pomoću supermodernog računala sa 3 monitora i digitalnog penkala).

Ono što povezuje sve radove iz ove zbirke jest njihova nevezanost za ikakav definirani projekt - sve ilustracije stvorene su u rupama i pauzama, za vrijeme vikenda i praznika, bolovanja i i skrivanja od obaveza.

Da...i sam autor upravo sjedi iznenađen koliko je vremena potrošio na "crtanje po kompjutoru" a mogao je ljubiti psa ili nahraniti suprugu. 

Ne...čekaj...