Address: Kandlerova 14, 52100 Pula | Open (winter): Mon - Fri 11 am - 2 pm or by appointment

Zlatan Vehabović - 9 slikara

From 18th June to 7th July 2022
06.11.2015.

Rajko Radovanović - ”Angry American Artist”

Rajko Radovanović - “Gnjevni američki umjetnik”

”ANGRY AMERICAN ARTIST” (a study towards a greater anger)

“Gnjevni američki umjetnik” (studija za veći gnjev) je moj novi opus koji propituje narav autoriteta te izbor pojedinca-umjetnika između suradnje i otpora.

Sam zajedljiv naslov kao i sadržaj radova (pištolj i policijska palica) ukazuju na potrebu ali i na nedostatak ”gnjeva” u današnjoj samozadovoljnoj umjetničko- tržišnoj produkciji razvijenih demokracija. Gnjev, koji posjedujem jos od djetinjstva, konstruktivan je preduvjet mog dosadašnjeg politički angažiranog umjetničkog rada. Tako su preduvjeti ovog opusa različiti svjetski poznati pimjeri gnjeva, revolta i građanske neposlušnosti: Occupy Wall Street u New Yorku, Arapsko proljeće u Tunisu, Pussy Riot u Moskvi, jednako kao i potisnuti ili skoro nepostojeći gnjev umjetnika u mom novom okruženju New Orleansa.

Pištolj i policijsku palicu kao predmete represije i nasilja (tako dostupne, društveno prihvaćene te poželjne od mnogih, a upotrebljavane od svih koji su u svakodnevnoj ”potrazi” za demokracijom) dekonstruirao sam i pretvorio u ”dekorativne”, oku ugodne objekte.

Prilozi